3 признака, че не консумираме достатъчно растителни фибри (влакнини)

Проучвания са показали, че приемаме по-малко от 15 грама фибри на ден, което е напълно недостатъчно за да бъдем здрави. За съ .... 2014-09-18T21:54:32+00:00 Здравни Статии

Проучвания са показали, че приемаме по-малко от 15 грама фибри на ден, което е напълно недостатъчно за да бъдем здрави.

 

За съжаление, повечето храни, които консумираме ежедневно не съдържат фибри. Това е така в резултат на преработването им. Такива са: бялото брашно, белият ориз, спагетите и макароните.

 

Никой от нас няма времето да чете етикетите по опаковките и да изчислява колко грама фибри е приел. Но организмът ни в определен момент ще започне да ни сигнализира, че приемаме недостатъчно количество фибри.

 

При недостатъчен прием на фибри се наблюдават следните промени в организма ни:

 

1. Повишени нива на “лошия” холестерол – основната причина е недостатъчният прием на фибри. Разтворимите фибри се разтварят в червата като образуват гелообразна маса, която поглъща токсините, холестерола и жлъчните киселини. Отличен източник на разтворими фибри са:

– овес
– грах
– боб
– ябълки
– цитрусови плодове
– моркови
– ечемик

 

2. Напълняване – консумацията на храни, които не съдържат фибри не ви засищат за достатъчно дълго време и вие постоянно се чувствате гладни. Това ви кара да ядете повече и по-често, а това неименуемо ще доведе до увеличаване на теглото ви. Затова е препоръчително да консумирате пълнозърнеси храни. Те ще ви заредят с енергия за достатъчно дълго време и няма постоянно да изпитвате глад.

Консумацията на храни богати на фибри, не само ще ни помогнат в контрола на килограмите, но ще ни помогнат дори да отслабнем.

 

3. Постоянният запек – може би един от най-сигурните признаци, че имате нужда от повече фибри е проблемът с правилното функциониране на червата. Недостигът на фибри ще доведе до хроничен запек, които е изклютилено вреден за здравето ви.

Установено е, че при запек фибрите съдържащите се в овесените и пшеничните трици са по-ефективни в сравнение с фибрите, които се съдържат в цитрусовите плодове и зеленчуците.

 

 

Източник:www.medicalnewstoday.com; www.veria.com; www.wisegeek.com
Източник снимка: www.pixabay.com