31% от пациентите на „Пирогов“ не са от столицата

31% от преминалите през болницата пациенти са от провинцията. Хората вече търсят специализирана медицинска помощ не по местоживеене, .... 2015-01-02T12:43:17+00:00 Здравни Новини

210 хиляди са пациентите на спешната част на „Пирогов“ през изминалата 2014 година. 15% от тях са неосигурени, съобщи д-р Асен Балтов.

 

31% от преминалите през болницата пациенти са от провинцията. Хората вече търсят специализирана медицинска помощ не по местоживеене, отбеляза той. 8 550 деца са приети в „Пирогов“ през миналата година. Възрастните пациенти над 65 години са 13 100. Това е изключително голяма бройка, подчерта Балтов. Тежките инциденти, с които лечебното заведение се е справило, са с 1500 спрямо 2013 година. Според д-р Асен Балтов се засилва тенденцията в „Пирогов“ да се лекуват тежки случаи. В последните 24 часа през „Пирогов“ са минали 1000 пациенти във всички кабинети – двойно повече спрямо миналогодишното новогодишно дежурство на спешните екипи.

 

Най-тежко, както винаги, е било в травматологията, където са приети 35 пациенти. Осем от тях са с наранявания от бомбички. Двама са се простреляли по невнимание. Единият се е прострелял с газов пистолет, а друг – с боен. Две деца под 16 години също са пострадали заради неправилно боравене с пиратки. При двама възрастни се налага ампутация на пръсти.

 

В Токсикологията през изминалото денонощие са преминали шест деца с алкохолно натравяне, между 1 и 2 промила. Те са на възраст между 12-14 години. Децата са смесили няколко вида алкохол, което според медиците се превръща в нещо обичайно за тази възрастова група пациенти.

 

Общо осем са приетите в токсикологията през изминалото денонощие. Явно тази година контролът върху децата е занижен, отбелязва д-р Балтов. 14 пациенти са минали през хирургията през това денонощие. Натоварването в болницата продължава да е много голямо.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com