3D принтирането скоро ще се използва за получаването на хрущялна тъкан за коленни стави

Учените са намерили начин да произвеждат хрущялната тъкан чрез 3D "мастило" за биопринтиране, съдържащо човешки клетки, които могат да доведат до 2016-03-17T11:37:02+00:00 Здравни Новини

Учените са намерили начин да произвеждат хрущялната тъкан чрез 3D „мастило“ за биопринтиране, съдържащо човешки клетки, които могат да доведат до персонализиране на получените импланти, които ще са 100 % съвместими с пациента.
Изследователите успешно са тествали технологията в ин виво модел. При атлети, възрастни хора и други, които страдат от травми и артрит се наблюдава загуба на хрущялна тъкан и те изпитват много болка.

 

„Триизмерното биопринтиране е иновативна технология, която се очаква да направи революция в тъканното инженерство и регенеративната медицина“, казва Пол Гейтйолм, от Швеция.

 

Интерес на нашият екип е работата с пластични хирурзи с идеята да се създаде хрущялна тъкан, която ще се използва за възстановяване при различни травми или рак. Екипът се е съсредоточил върху части от тялото като нос и уши, които са трудни за възстановяване и ремоделиране от страна на пластичните хирурзи. Но специалистите се надяват, че ще могат да създадат биомастило от собствените клетки на пациента, с което ще могат да принтират нос или ухо.

 

Изследователите първо трябва да разработят  биомастило с живи човешки клетки, които ще поддържат формата си след отпечатване.

 

За да създадат така нареченото биомастило, те смесват полизахариди от кафяви водорасли и малки целулозни фибри от дърво или от бактерии, както и човешки хондроцити, които са клетките, които изграждат хрущяла.

 

С тази смес, учените са успели да отпечатате живи клетки в специфична архитектура, като форма на ухо,  която поддържа формата си дори и след печат. Отпечатаните клетки също произвеждат хрущял в лабораторни условия.

 

Следващата стъпка е опитите да се преместят от лабораторията в реални условия. Екипът отпечатал тъканните проби ги е имплантирал в мишки. Клетките, които са оцелели за започнали да произвеждат хрущял. За да се увеличи броят на клетките, учените смесват хондроцитите с човешки мезенхимни стволови клетки от костния мозък.

 

 

Източник: http://zeenews.india.com
Източник снимка: www.pixabay.com