4 зеленчука, които можем да засеем сега и да наберем през късна есен – част 2

Репичките са изключително полезни при жълтеница поради факта, че имат мощни детоксикиращи свойства. Те улесняват поддържането 2014-09-11T03:34:23+00:00 Здравни Статии

…. продължение

 


3. Репички
– те са изключително подходящи за засаждане през есента поради факта, че са готови за бране след около 30 дена.

 

– Репичките са изключително полезни при жълтеница поради факта, че имат мощни детоксикиращи свойства. Те улесняват поддържането на нормалните нива на билирубина в кръвта при жълтеница.  Те предпазват от унищожаване червените кръвни клетки, което се наблюдава при жълтеницата.

 

– Репичките са ефективни при понижаване температурата на тялото и при премахване на възпалението при треска.

 

– Репичките са много полезни при заболявания на дихателните пътища, защото имат отхрачващо действие и могат да намалят дразненето на дихателните пътища в резултат на различни инфекции, алергии и настинки.

 

– Репичките имат диуретично действие и са полезни при бъбречни заболявания. Те стимулират диурезата помагат за прочистването на бъбреците от отпадъчните продукти и токсините.

 

 


4. Ряпа

 

– Тя съдържа сяра-съдържащи  и други вещества, които защитават организма ни от развитието на рак и имат антибактериално и противогъбично действие.

 

– Ряпата притежава силни противовъзпалителни свойства, които се дължат на съдържанието на витамин К.  Те са отличен източник на фолиева киселина.

 

– Тя е отличен източник на калций и калий и е много полезна за поддържането на здравината на костите. Редовната консумация на ряпа намалява опасността от увреждане на ставите и възникване на остеопороза.

 

– Ряпата играе важна роля за правилното функциониране на имунната система и е много важна за здравето ни особено в периода на есенните настинки.

 

 

 

Източник: www.nutritionandyou.com; www.wholeliving.com;www.wikihow.com;
Източник снимка: tpsdave/pixabay.com