4 зеленчука, които можем да засеем сега и да наберем през късна есен – част 1

Моркови – каротените, които се съдържат в тях, притежават мощно антиоксидантно действие. Те имат силни лечебни свойства при .... 2014-09-11T03:31:58+00:00 Здравни Статии

Това, че времето започва да се захлажда и дните стават по-къси, не означава, че не можем вече да засеем каквото и да било в градината ни. Именно сега е много подходящо време да засеете някои от тези кореноплодни зеленчуци и да се насладите на вкуса им през късна есен.

 

Също така те ще помогнат на организма ви да се адаптира по-лесно към променящото се време.

 

 

 

 4 зеленчука, които можем да засеем сега и да наберем през късна есен – част 11. Моркови – каротените, които се съдържат в тях, притежават мощно антиоксидантно действие. Те имат силни лечебни свойства при различни заболявания.

 

– Пектинът в морковите намалява серумните нива на холестерола.

 

– Сокът от моркови е много ефективен при втечняване на секретите в носа и белите дробове. В тази връзка, той може да се използва при синузит и запушен нос.

 

– Пиенете на сок от моркови особенно през последните месеци от бременността, намалява опасността бебето да заболее от жълтеница.

 

– Морковите са ефективни при глисти при децата. Нужно е да пият по една чашка сок от моркови за 1 седмица.

 

– Сокът от моркови е диуретик и помага за премахването на излишните течности от организма и за намаляването на възможността за задържане на вода, особено при жени в цикъл и при бременни жени.

 

– Морковите стимулират производството на бели кръвни клетки, което помага на организма да бъде устойчив на различни инфекции.

 

– Сокът от моркови подобрява качеството и повишава количеството на майчината кърма.

 

 

 

 4 зеленчука, които можем да засеем сега и да наберем през късна есен – част 12. Цвекло – има различни сортове, които се различават по цвят и размери. То е изключително полезно за здравето ни. Ето и някои от здравословните ползи:

 

– Съдържащата се в цвеклото аминокиселина, бетаин, има противоракови свойства. Проучвания са доказали, че цвеклото блокира образуването на канцерогенни съединения. То предпазва от рак на стомаха и дебелото черво.

 

– Цвеклото пречиства черния дроб и е изключителноподходящо при жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане.

 

– Редовната консумация на цвекло ни предпазва от появата на разширени вени.

 

– Консумацията на цвекло, нормализира кръвното налягане. Ако кръвното налягане е високо, цвеклото го понижава, ако е ниско, цвеклото го повишава до нормалните стойности.

 

Следва продължение…….

 

 

Източник: www.nutritionandyou.com; www.wholeliving.com;www.wikihow.com;
Източник снимка: tpsdave/pixabay.com