4 храни, които ще хидратират организма ви по-добре от чаша вода

Лятото е в разгара си, жегите рекордни и въпреки всичко трябва да сме винаги във форма за да можем да изпълняваме ежедне ..... 2015-07-30T21:35:26+00:00 Здравни Статии

Лятото е в разгара си, жегите рекордни и въпреки всичко трябва да сме във форма за да можем да изпълняваме ежедневните си задължения. В тези непоносими горещини, тялото ни крещи – вода, вода, вода.

 

Приемането на големи количества вода е жизненоважно, но често се чувстваме надути и некомфортно от огромните количества вода, които приемаме. За да се чувстваме добре в жегите, освен вода, трябва да доставяме на организма си и електролити.

 

Сега ще ви представим най-подходящите плодове и зеленчуци, които ще доставят на организма ни така необходимата вода, но и електролити.

 

1. Краставица – тя съдържа големи количества вода и витамин С в себе си. 100 гр краставица съдържа само 16 калории, тези факти правят краставицата отличен избор за горещите летни дни. Те съдържат витамин К, витамини от група Б, мед, калий и манган. Според принципите на аюрведичната медицина, консумацията на краставици помага за премахване на излишната топлина в стомаха, която е една от основните причини за лошия дъх в устата.

 

Разтворимите фибри в краставиците се разтварят в гелоподобна маса в червата, която помага да се забави храносмилането. Това ви помага да се чувствате сити по-дълго и е една от причините богатите на фибри храни да помагат за контрола на теглото.

 

2. Домати – също отличен източник на вода и фибри. Освен това доматите съдържат антиоксиданти и други вещества, които успокояват кожата и я предпазват от вредното въздействие на слънчевата светлина. Можете да използвате доматите директно върху косата си, за да бъде по-здрава – можете да използвате доматения сок за укрепване на косата и за повече блясък. Доматите съдържат витамини и минерали, които могат да подобрят външния вид на косата. Можете да приложите доматен сок върху косата, за да върнете живота в нея и по този начин ще премахнете и пърхота.

 

3. Диня – тя е номер 1 избор за утоляване на жаждата през лятото. Тя представлява 90% вода. Поради голямото количество вода този плод дава усещане за ситост и е с ниско съдържание на калории тя има само 29 калории в 100грама. Динята е богата на витамин А, С, бета-каротин, ликопен, желязо, цинк. Тя често се използва за детоксикация на организма, благодарение на високото съдържание на вода.

 

Динята е отличен диуретик и може да се използва при натрупване на течности в организма. Това е така, защото динята има стимулиращ ефект върху бъбреците. Динята е полезна за здравето на сърцето, защото съдържа витамин С, витамин А и витамин Б6. Освен това динята съдържа магнезий, който повлиява високото кръвно налягане.

 

4. Тиквички – те са изключителен източник на манган, витамин C и  диетични фибри. Те са богати на витамин А, магнезий, фолиева киселина, калий, мед и фосфор. Тиквичките са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, цинк, ниацин и протеини. 100 гр тиквички съдържат 2.7 гр протеин.

 

Те представляват 95% вода и са един от най-добрите варианти за утоляване на жаждата през лятото. Освен вода, тиквичките ще заредят организма ви с необходимите електролити.

 

 

Източник: www.eatingwell.com; dailyburn.com; www.foodnetwork.com
Източник снимка: www.pixabay.com