5 храни, които ще излекуват възпаленото и болезнено гърло

Справянето с възпаленото гърло в повечето случаи не е лесна задача. Като цяло възпалението може да бъде причинено от бактериална или вирусна 2014-10-05T14:30:47+00:00 Здравни Статии

Справянето с възпаленото гърло в повечето случаи не е лесна задача. Като цяло възпалението може да бъде причинено от бактериална или вирусна инфекция. Всички знаем, че когато ни боли гърлото, приемането на храна може да се превърне в мъчително занимание, но именно консумацията на някои определени храни може да ни помогне да се справим по-бързо с възшалението и болката. Такива храни са:

 

1. Банани – те са изключително щадящи към чувствителното възпалено гърло, лесни са за преглъщане особено,  когато имате болки в гърлото. Съдържащите се в тях витамин В6, витамин С и калий ще ви помогнат за по-бързото премахване на болката и възпалението.

 

2. Пилешка супа – добре познатата ни гореща пилешка супа бие по-ефективност дори антибиотиците. Тя има леки противовъзпалителни свойства и ограничава контакта на вирусите и бактериите с лигавицата на гърлото. Добавете към вашата пилешка супа моркови, лук, целина, ряпа, сладки картофи и чесън за да я превърнете в още по-ефективно средство при възпалено гърло.

 

3. Бъркани яйца – те съдържат лесноусвоими протеини. Бърканите яйца помагат в борбата с възпалението и болката. Въпреки това, се уверете, че не сте сложили подправки, тъй като те могат  да засилят болката.

 

4. Градински чай – той се използва отдавна като средство за облекчаване на възпаленото гърло. Може да го прибавите към чай или супи, така ще им придаде отличен вкус и ще облекчи болката в гърлото. Ефекта на градинския чай се дължи на съдържащите се в него флавоноиди, фенолни киселини и ензими.

 

5. Морковите са превъзходни като  храна, когато сте болни, но те ​​трябва да бъдат варени или задушени. Това е така, защото яденето на сурови моркови може допълнително да влоши болката. Освен това, морковите са богати на  хранителни вещества, като витамин А, витамин С, витамин К, фибри и калий.

 

 

Източник: www.healthline.com; www.patient.co.uk; www.onhealth.com
Източник снимка: www.pixabay.com