6 начина чрез, които да намалим чувствителността на зъбите

Чувствителните зъби са не само, че са болезнени, но дискомфорта свързан тази чувствителност може да влоши качеството на живот ... 2015-01-08T00:32:25+00:00 Здравни Статии

Чувствителните зъби са не само, че са болезнени, но дискомфорта свързан тази чувствителност може да влоши качеството на живот. Ето шест начина чрез, които ще намерите облекчение и ще намалите чувствителността на зъбите:

 

1. Промяна на начина, чрез който търкате зъбите с четката – ако не използвате мека четка, ако почистването на зъбите е енергично, или ако не ги почиствате в продължение на цели две минути, то в такъв случай не правите услуга на вашите чувствителни зъби.

 

Четката с твърд косъм може действително да износи емайла и по този начин да се повиши чувствителността на зъбите. Състоянието ви може да се влоши още повече ако венците са се отдръпнали и са оголили зъба. Промяната в начина на използването на четката за зъби е огромна стъпка за справяне с чувствителните зъби.

 

2. Избягвайте кисели храни и напитки – консумацията на червено вино, плодови сокове и кисели храни, като например портокали и кисели краставички, поставят вашия емайл под постоянна атака.

 

Ограничете тези храни и напитки, или ако пък консумирате такива храни, измийте зъбите си след около 20 минути, но не по-рано тъй-като може да ги увредите повече. Дори и да не страдате от чувствителност на зъбите е хубаво, колкото е възможно, да избягвате подобни храни, защото загубата на емайла е необратима.

 

3. Спрете скърцането на зъбите – това се отнася най-вече за по-нервните от нас. Триенето на зъбите един в друг води до износване на емайла. Някои от нас скърцат със зъби дори, когато спат и изобщо не подозират, че имат такъв проблем. Ако на сутринта се събудите с болки в челюста или главоболие, това може да е сигурен знак, че търкате зъбите си докато спите. Решението е да слагате предпазител за зъби или трябва да смените позицията си на спане.

 

4. Опитайте с паста за чувствителни зъби – Много марки пасти за зъби на пазара, са предназначени да помогнат на хората с чувствителни зъби. Някои пасти съдържат активни съставки, които помагат да се блокират малките каналчета в дентина. Те не помагат при всички, но са добър вариант за да пробвате. За да имат ефект пасите за чувствителни зъби и венци, трябва да ги използвате продължително време.

 

5. Увреждато на емайла неименуемо ще повиши чувствителността на зъбите ви –  ако отделяте слюнка повече от нормалното или пък страдате от малко количество слюнка в устата, това може да доведе до омекване на зъбите и да влоши проблема с чувствителността.

 

За втвърдяване на зъбите можете използвате сода за хляб. Вземете една четвърт чаша вода и добавете една четвърт чаена лъжичка сода за хляб към водата. Изплакнете устата с тази вода.

 

6. Дъвчете дъвка – въпреки, че това предложение може да ви изглежда странно, с помощта на дъвка действително ще облекчите дискомфорта при чувствителни зъби. Дъвченето на дъвки без захар ще помогне за производството на слюнка и това ще доведе до втвърдяването на меките зъби. Въпреки това, не трябва да се прекалява с дъвченето и да се използват дъвки с добавена захар, тъй като това може да влоши състоянието ви.

 

 

Източник: www.mouthhealthy.org; www.besthealthmag.ca; www.simplestepsdental.com
Източник снимка: www.pixabay.com