6 симптома, които ще ви насочат, че имате глутенова непоносимост

В тази статия ще ви посочим едни от най-характерните симптоми при глутенова непоносимост и ще ви покажем как наистина да сте сигур ... 2014-12-07T22:25:53+00:00 Здравни Статии

В тази статия ще ви посочим едни от най-характерните симптоми при глутенова непоносимост и ще ви покажем как наистина да сте сигурни в това дали страдате от целиакия (глутенова непоносимост) или не след като сте забелязали някои от симптомите.

 

Понякога тези симптоми се появяват веднага след хранене и не траят дълго. В други случаи, симптомите може да продължат няколко седмици или дори да  хронифицират. Често тези симптоми се диагностицират като признак на автоимунно заболяване, вместо непоносимост към глутена.

 

Ето най-характерните симптоми при глутенова непоносимост:

 

1. Стомашно-чревни и храносмилателни проблеми – такива могат да бъдат: газове , подуване на корема, гадене, коремни спазми, запек, диария и синдром на раздразненото дебело черво.

 

2. Главоболие и/или мигренозни пристъпи

 

3. Наличието на фибромиалгия – Фибромиалгията е неврологично заболяване, при което пациентите имат нарушения във възприятията за болка и се характеризира с болки в мускулите.

 

4. Емоционални проблеми, свързани с хронична раздразнителност и внезапни  смени на настроението.

 

5. Неврологични проблеми включващи замаяност, и периферна невропатия, засягащи нервите извън централната нервна система и в резултат на което се наблюдават болка, слабост, мравучкане или изтръпване на крайниците.

 

6. Умора – тя може да бъде хронична или да се появява след всяко хранене.

 

За да определите с по-голяма точност дали някои от тези симптоми е именно в резултат на глутеновата непоносимост, направете списък на симптомите, които сте забелязали, че се появяват.

 

След това си направете 60-дневна безглутенова диета, ако прецените, че не можете да издържите на такъв тип диета, това означава, че сте пристрастени към глутена, а често сме пристрастени към неща към, които сме алергични.

 

При безглутеновата диета трябва да изключите: пшеница, ръж, ечемик, лимец, камут (египетска пшеница), овес, тритикале. Киноа, елда, ориз и соргото не съдържат глутен.

 

След 60 дневната диета вижте, кои от симптомите, които сте имали преди диетата са изчезнали. Ако повечето от тях са изчезнали, може да продължите с безглутеновата диета. Ако не сте сигурни, спрете диетата и наблюдавайте, кои от симптомите ще се върнат със пълна сила.

 

 

Източник: https://www.coeliac.org.uk; https://www.gluten.net; www.diabetes.org
Източник снимка: www.pixabay.com