7 здравословни ползи на доматите, които може би не знаете

Въпреки че повечето от нас мислят за домати като зеленчук, ботанически погледнато, те са плодове. Те съдържат и цял куп полезни хранителни със .... 2015-01-02T22:52:05+00:00 Здравни Статии

Въпреки че повечето от нас мислят за домати като зеленчук, ботанически погледнато, те са плодове. Те съдържат и цял куп полезни хранителни съставки, които могат да бъдат наистина полезни за вашето здраве и ето 7 от тези ползи за здравето ни:

 

1. Доматите намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания – една от най-големите ползи за здравето на доматите е, че могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Едно проучване е установило, че тези, които ядат 7-10 домата на седмица имат 30% по-нисък шанс за развитие на сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които консумират по-малко домати. Плодът съдържа хранителни вещества, включително ниацин, фолиева киселина и витамин В6, които са свързани с намаляването на опастността от сърдечно-съдови заболявания.

 

2. Могат да ни предпазят  от развитието на тромбози – кръвните съсиреци в кръвоносните съдове, или тромбозата, могат да бъдат контролирани чрез пиенето на сок от домати. Едно проучване е  установило, че хората, които пият всеки ден доматен сок, са по-малко застрашени от развитието на тромбоза.

 

3. Можете да използвате доматите директно върху косата си,  за да бъде по-здрава – можете да използвате доматения сок за укрепване на косата и за повече блясък. Доматите съдържат витамини и минерали, които могат да подобрят външния вид на косата. Можете да приложите доматен сок върху косата, за да върнете живота в нея и по този начин ще премахнете и пърхота.

 

4. Доматите поддържат костите ни здрави – още една от големите ползи за здравето на доматите е, че те могат да помогнат за поддържане на костите ни здрави. Те съдържат витамин К и калций, както и антиоксиданта ликопен, които са доказали своята ефективност в повишаването на костната плътност.

 

5. Можете да ги използвате като средство за поддържане на кожата ви здрава – много скъпи козметични продукти съдържат активната съставка, наречена ликопен, която можете да намерите в естествен вид в доматите. За да почистите кожата си, обелете няколко домата и поставете обелките върху лицето си за около 5 минути и така кожата ви ще бъде по-чиста и по-здрава.

 

6. Доматите неутрализират канцерогенните вещества – те съдържат хлорогенна киселина и кумарова киселина, които борят рака, възникнал от ефекта на канцерогенните вещества.

 

7. Те могат да понижат нивата на кръвната захар –  доматите могат да представляват важна част от диетата на диабетно болните именно заради способността им да контролират нивото на кръвната захар. Те съдържат много малко въглехидрати, но са много добър източник на хром, който помага за регулиране на кръвната захар.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org;
Източник снимка: www.pixabay.com