7 малко известни причини, които могат да ви докарат инфаркт

Всички ние знаем, че мазната и пържена храна, стресът в ежедневието, заседналият начин на живот, могат да бъдат причини за възникването ..... 2015-01-27T14:05:35+00:00 Здравни Статии

Всички ние знаем, че мазната и пържена храна, стресът в ежедневието, заседналият начин на живот, могат да бъдат причини за възникването на инфаркт. Но всъщност има много други причини, които могат да предизвикат инфаркт и за които изобщо не сме и подозирали.

 

1. Заболявания на венците – при бременните жени, заболяванията на венците могат да доведат до увреждане на плода и това не е всичко. Болните венци могат да застрашат здравето на вашето сърце. Скорошно проучване е установило, че хората с пародонтоза са с 25 % по-застрашени от развитието на инфаркт в сравнение с тези, които имат здрави венци.

 

Заболяванията на венците позволяват на бактериалните агенти да навлезнат в кръвообращението и да увредят основни кръвоносни съдове и помпената функция на сърцето. Затова, ако искате да имате здраво сърце, първо трябва да се погрижите за зъбите си.

 

2. Антибактериалните сапуни и гелове – да, правилно сте прочели. Това е така защото в повечето антибактериални продукти се съдържат вещества, които стимулират растежа на резистентни към антибиотиците, бактерии. Тези микроби могат  да увеличат риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, като същевременно могат да причинят увреждане на сърдечния мускул. Тук опастността се крие в дългосрочния ефект на веществата, които се съдържат в антибактериалните сапуни и гелове.

 

3. Употрабата на определени антибиотици – лекарите все повече ни предупреждават от опастността от развитието на резистентност на бактериите към антибиотичните препарати, но честата употреба на някои антибитици (азитромицин) може да причини проблеми и със сърцето. Хората  със сърдечни заболявания и нарушено кръвообращение трябва да са особенно бдителни, когато трябва да приемат антибиотик.

 

4. Морската храна – всеки от нас знае, колко е полезна именно за сърцето и кръвообращението, заради богатото си съдържание на омега 3-мастни киселини. Всичко това е напълно вярно, но нови проучвания са доказали, че морската храна съдържа все по-големи количества живак, поради замърсяването на моретата и океаните. Попаднал в тялото ни, живакът повишава кръвните нива на хормона кортизол (хормона на стреса), който от своя страна повишава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, включително и инфаркт.

 

5. Храната в консерви  – за да запазят по-дълго време вкуса и аромата на храната в консерви се използват големи количества натрий, който води до задържане на вода в организма и повишаване на кръвното налягане. Освен това, в консервите се използват много консерванти, които са много опасни за здравето ни. Един от тях е бисфенол А, той причинява аритмия и нередовен сърдечен ритъм. Тези обстоятелства и момент на по-интензивен стрес могат да доведат до инфаркт.

 

6. Резките промени във времето и замърсения въздух не са проблем само на астматиците. Хората, които имат проблеми със сърцето също трябва да бъдат предпазливи. Високата замърсеност на въздуха с твърди частици може да причини заболявания не само на дихателната система, но може да причинят запушване на артерии и оттам възникването на инфркт.

 

7. Тиганите с незалепващо покритие – въпреки, че са смятани за иновативни постижения в готварската индустрия, тиганите с такъв вид покритие могат да бъдат пагубни за сърцето ви. Хубаво е, когато храната не ви залепва по тигана, но на каква цена. Незалепващите покрития се правят от веществото перфлуорооктанова киселина, която може да предизвика инфаркт.

 

 

Източник: www.en.wikipedia.org; www.wholeliving.com; www.wikihow.com
Източник снимка: www.123rf.com