Няколко факта, които всяка жена трябва да знае за рака на яйчниците

Често, този вид рак се нарича "тихият убиец", болест със симптоми, които могат да бъдат неясни и освен това няма надежден скринингов тест за 2016-03-14T09:30:12+00:00 Здравни Статии

Често, този вид рак се нарича „тихият убиец“, болест със симптоми, които могат да бъдат неясни и освен това няма надежден скринингов тест за откриването му, ето защо процентът на смъртност при този вид е толкова висок. По-голямата част от жените, диагностицирани с рак на яйчниците с в напреднал стадий на болестта.

 

Ето какво трябва да знаете за намаляване на риска и бързо забелязване на  предупредителните знаци на това коварно заболяване. При ранно откриване на заболяването, процента на излекуване се повишава значително.

 

1. Ако имате каквито и да било притеснителни симптоми, кажете на вашия лекар. Вярно е, че симптомите могат лесно да бъдат объркани с тези на други заболявания, но си струва да говорите с вашия лекуващ лекар. Най-често срещаните симптоми са: подуване на корема, болки в областта таза или коремни болки, проблеми с яденето, усещане, че сте сити много бързо след като сте започнали да се храните, постоянно усещане за желание за уриниране. Някои жени също съобщават за умора, запек, болки по време на секс или загуба на тегло.

 

2. Ракът на яйчниците рядко се среща при жени под 40 – около 1 на всеки 75 жени се разболява от рак на яйчниците през живота си. Рискът от разболяване ескалира при жени над 63 години, според Американското онкологично дружество.

 

3. Поддържането на здравословно тегло помага за намаляване на риска от развитието на рак на яйчниците – жени с наднормено тегло (с индекс на телесната маса от 30 или по-висока) е по-вероятно да развият рак на яйчниците, отколкото техните по-слаби връснички. Помислете за това, просто още една причина за това какво ядете и за това защо трябва да поддържате добра физическа форма.

 

4. Редовните гинекологични прегледи са от изключителна важност за превенцията и ранното диагностициране на заболяването – мамографията помага за диагностициране на рак на гърдата, колоноскопията за откриване на рак на дебелото черво, но не съществува подобен скрининг тест за откриване на рак на яйчниците.  Други тестове, използвани за поставяне на диагноза включват компютърна томография (CT) сканиране на корема и таза, трансвагинална сонография и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

 

5.  Хистеректомията (отстраняване на матката, без отстраняване на яйчниците) намалява риска от развитието на рака на яйчниците с една трета. С тази процедура се намалява кръвния поток, който преминава от матката към яйчниците и по този начин се намалява и количеството на хормоните, които достигат яйчниците и които потенциално могат да провокират развитието на рак. Естествено тази процедура не се препоръчва при жени, които не са раждали.

 

6. Използването на противозачатъчни може да намали риска от развитието на рак на яйчниците – противозачатъчните повлияват овулацията. Именно по време на овулацията се случват редица промени и делене на различни клекти, при което може да възникне грешка при репликирането на яйцеклетки и да се стигне до появата на рак на яйчниците.

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; www.webmd.com; www.targetovariancancer.org.uk
Източник снимка: www.pixabay.com