8 храни, които си мислим, че са здравословни

Случвало ли ви си е да ядете нещо само защото сте чували, че е здравословно? Няма да се учудим ако отговорът е да. В днешно време агреси 2014-08-14T00:32:29+00:00 Здравни Статии

Случвало ли ви си е да ядете нещо само защото сте чували, че е здравословно?

 

Няма да се учудим ако отговорът е да. В днешно време агресивната рекламата и преувеличената оценка за дадена храна, могат да я превърнат в най-здравословното нещо, което сме яли някога.

 

Сега ще ви посочим храните, които са представяни за много здравословни, а всъщност не са:

 

1. Сушените плодове – те са изключително калорични (100 г съдържат около 250 ккал). Този факт може да ви попречи ако сте решили да отслабвате. Решението на този проблем е да консумирате пресни плодове, защото при тях калориите са много по-малко, може да ядете по-големи количества и ще се чувствате сити.

 

2. Киселото мляко – той е отличен източник на калций и витамин D, но някои фирми предлагат кисело мляко, което  съдържа толкова захар и мазнини колкото една поничка. Не разчитайте на плодовите кисели млека, те са пълни със захар и оцветители. Вместо това, може да си вземете нискомаслено мляко, да го подсладите с мед и да му добавите парченца свежи плодове по ваш вкус.

 

3. Маргарин – въпреки че, калориите при маргарина и маслото са едни и същи, маргаринът има един огромен недостатък, а именно наличието на повече транс мазнини. Те повишават „лошия“ холестерол и в същото време намаляват „добрия“ холестерол. Ако искате да намалите риска от сърдечни заболявания, използвайте натуралното масло.

 


4. „Здравословни“ зърнени закуски от сорта на различни видове мюсли
– те са едни от най-вредните храни. Това е така защото са пълни със захар и рафинирани въглехидрати. Повечето производители слагат нищожни  количества овесени ядки и изкуствени витамини и представят продуктите си като изключително здравословни.

 

Не се заблуждавайте от етикетите … ниско съдържание на мазнини, без мазнини, пълнозърнести и т.н. Просто проверете списъка на съставките на тези продукти и обърнете внимание на количеството захар, което се съдържа в тях.

 

5. Растителни масла – Манията за избягване на вредните мазнини повиши употребата именно на некачествените растителни масла, на чийто етикети се показва колко са здравословни. Основни примери са маслото от соя и царевица. Процесът им на добиване ги прави изключително нездравословни. Тези масла съдържат големи количества омега-6-мастни киселини. Консумацията на големи количества от тези мастни киселини могат да доведат до възпалителни процеси в организма и да причинят различни заболявания.

 

8 храни, които си мислим, че са здравословни6. Доматен сос – доматите са изключително полезни за здравето ви, те съдържат желязо, витамин С, витамин А. Но доматеният сос купен от магазина не е изобщо полезен за здравето ви. Това е така, защото той съдържа рафинирани захари, натрий, допълнителни съставки и консерванти, които подобряват качествата му. Затова е по-здравословно да си направите домашен доматен сос.

 

7. Пълнозърнест хляб – той е по-здравословен от хляба направен с бяло брашно, но въпреки това, пълнозърнестият хляб не е здравословен изобщо.  Има достатъчно причини поради, които да не консумирате пълнозърнестото и обикновеното бяло брашно.

 

Първо, и двата вида брашно съдържат глутен. Хората с глутенова непоносимост са най-чувствителни.

Второ, изследване е доказало, че съдържащите се в пълнозърнестото брашно фибри  могат да причинят недостиг на витамин D и повишаване на нивата на „лошия“ холестерол.

 

8. Плодовите сокове –  плодовите сокове които можете да намерите в супермаркета не винаги са такива, каквито изглеждат. Те могат да имат малки количества от истинските плодове в тях, но това не променя факта, че са натъпкани с изкуствени ароматизатори и захар.

Дори и натуралният плодов сок, който си си направил вкъщи, не е толкова полезен, колкото да изядеш плода. Това е така, защото в плодовия сок остават много малко витамини и плодовата захар.

 

Повечето плодови сокове съдържат същото количество лесно смилаеми захари като подсладените безалкохолни напитки. Най-добре е да ядете плодовете цели.

 

 

Източник: naturalon.com; authoritynutrition.com; en.wikipedia.org
Източник снимка: amenic181/freedigitalphotos.net
Снимка 1: Apolonia/freedigitalphotos.net