8 ядливи билки и техните ползи за здравето ни

Сега ще ви представим няколко растения, които се смятат често за плевели и се унищожават без да си даваме сметка, че са изклю ...... 2015-07-30T21:26:50+00:00 Здравни Статии

Сега ще ви представим няколко растения, които се смятат често за плевели и се унищожават без да си даваме сметка, че са изключително полезни за здравето ни. За някои билка, за друг плевел растенията биват третирани  според гледната точка на всеки един от нас.

 

1. Звездица (Stellaria media) – този градински плевел е отличен източник на витамин А, витамин Д, витамин С, желязо, калий и калций.  Звездицата има лек вкус подобен на спанака и може да бъде включен в салати и сандвичи. Ако не харесвате вкуса й, можете да го добавите към различни супи.

 

Употребява се в нашата народна медицина вътрешно при катари на дихателните и пикочните пътища, а външно свежо счуканата дрога се прилага за налагане на циреи и при други кожни възпаления, както и при ревматизъм.

 

2. Къдрав лапад (Rumex crispus) – листата са богати на витамин С, бета-каротини и цинк, които стимулират имунната система. Свежите листа могат да бъдат използване в различни салати. Стеблата на къдравия лапад могат да се обелят и да се консумират сурови или след термична обработка. Семената на това растение са богати на калций и фибри.

 

3. Маргаритки (Bellis Perennis) – зелените части и венчелистчетата могат да бъдат консумирани сурови, въпреки че вкусът им е горчив. Това растение има противовъзпалително действие, от него можете да си направите чай.

 

4. Цикория (Cichorium intybus) – въпреки горчивия си вкус, листата се консумират сурови в редица страни В Европа като например Гърция и Италия. Ако сикате да премахнете част от горчивината на листата, можете да ги сварите тогава да ги консумирате. Корените могат да бъдат стрити и да се използват като добавка към кафето или дори като негов заместител.

 

С храната: изстискайте 1 чаена лъжичка сок от дръжката на цикорията и го сместе  с мляко или вода, приемайте три пъти на ден. Свежата билка може да се яде като салата или като добавка към храната.

 

5. Глухарче (Taraxacum officinalis) – от младите листа на глухарчето може да се направи салата, която пречиства кръвта, стимулира уринирането и облекчава болката при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, а чай от листата помага при инфекции на пикочните пътища.

 

Смелете листата и корените от свежо глухарче и изстискайте сока. В една чаша мляко, сложете две супени лъжици от сока, подсладете с мед и пийте в продължение на двадесет дни сутрин на празен стомах.

 

Глухарчето е отличен източник на витамин А, витамин С, витамин Б, витамин Д, желязо, цинк и калий

 

6. Тученица (Portulaca oleracea) – Това растение има изключително високи нива на омега-3 мастни киселини, както и значителни количества от фибри, витамин А, витамин С, витамини от Б-групата, желязо, магнезий, манган, калий, калций, и мед. Свежите листа могат да бъдат добавяни към различни салати.

 

7. Жиловлек широколистен (Plantago major) – това растение може да бъде използвано при ухапване от насекоми, ужилвания, при изгаряния и рани. Младите листа имат отличен вкус, докато по старите са жилави и по-трудни за дъвчене.  100 гр от листата съдържат такова количество витамин А, като един голям морков. Те също са много богати на витамин Б1 и рибофлавин.

 

8. Червена детелина (Trifolium pretense) – този вид детелина е традиционно противовъзпалително лекарство в Индия, но освен това, червената детелина е ефективна при различни ракови заболявания. Това растение е отличен източник на калций, хром, магнезий, ниацин, фосфор, калий и витамин С.

 

Можете да добавите малки количества свежи листа от червена детелина към различни салати. Не прекалявайте с консумацията му, тъй като листата съдържат изофлавони и естроген.

 

 

Източник: yougrowgirl.com; www.organicauthority.com; www.hgtvgardens.com
Източник снимка: www.pixabay.com