9 суперхрани, които трябва да включим в менюто си през пролетта

Пролетта все повече напомня за себе си, а при някои от нас и тялото също дава сигнали, че е време за приема на допълнително витамини и други ..... 2015-03-02T13:47:54+00:00 Здравни Статии

Пролетта все повече напомня за себе си, а при някои от нас и тялото също дава сигнали, че е време за приема на допълнително витамини и други вещества, които ще го заредят с енергия, необходима за смяната на сезоните.

 

Ето кои храни трябва да включим в менюто си, за да се чувстваме добре през пролетта:

 

1. Орехи – те съдържат аминокиселината триптофан, която е необходима за производството на серотонин. Изледвания са доказали, че ежедневната консумация на орехи ще ви зареди с хормона на щастието – серотонин.  Всичко това допринася за стабилността на настроението ви през пролетта и за по-лесното понасяне на стреса.

 

2. Аспержи – този зеленчук е  един от най-добрите източници на фолиева киселина, витамин Б, които могат да ви помогнат да предпазите тялото си от стреса, причинен от смяната на сезоните. Фолиевата киселина е важна за синтеза на невротрансмитерите допамин, серотонин и норепинефрин. Всички тези вещества са от решаващо значение за настроението.

 

3. Пресен чесън – той е изключително полезен и помага за “изгарянето“ на излишните килца. Това му действие се дължи на алицина. Именно на това вещество се дължи острата характерна миризма на чесъна. Алицина действа върху мозъка, като ви създава усещане за ситост и по този начин в предпазва от преяждане.

 

4. Бобови растения – фасулът също е много подходящ за пролетната ни диета. Той ще ни помогне да отслабнем, тъй като тялото влага енергия за да разгради консумирания фасул и по този начин това ни помага да отслабваме.

 

5. Спанак – тези вкусен зеленчук е чудесен източник на желязо (особено ако не ядете месо), който е основен компонент на червените кръвни клетки, които подхранват нашите мускули с кислород за енергия. Изследователи в Швеция наскоро идентифицирали вещества в спанака, които ни стимулират отделянето на енергия в организма ни и по този начин се чувстваме по-енергични.

 

6. Артишок – ако се задъхвате по стълбите и нямате енергия за нищо, то задължително трябва да включите в менюто си този зеленчук. Те са богат източник на магнезий, който участва в повече от 300 биохимични реакции в организма. Липсата на магнезий, кара мускулите да работят по-усилено, а по-този начин се изморявате по-бързо.

 

7. Сьомга – тя е богат източник на омега-3 мастни киселини и точно на една определена киселина, която блокира отделянето на ензими, стимулирани от слънцето. Тези ензими водят до разрушаването на колагена в кожата и това може да доведе до нейното увисване и отпускане. Освен това омега-3 мастните киселини регулират мастната секреция на кожата, подобряват овлажняването на кожата.

 

8. Ягоди – Те са заредени с антиоксиданти, които помагат на кожата да се възстанови от вредното въздействие на околната среда като замърсявания и ултравиолетови лъчи. Плюс това, те съдържат много витамин C, който намалява бръчките и поддържа кожата хидратирана.

 

9. Яйца – те са ни необходими за да може мозъкът ни да работи нормално. Яйцата са богати на холин, който е необходим за производството на ацетихолин. Това е вещество, което подобрява паметовите способности на мозъка.

 

 

Източник:www.wikihow.com; www.livestrong.com
Източник снимка: www.pixabay.com