90% от лечебните заведения в страната не разполагат с детски хирурзи

90% от болниците в страната нямат детски хирурзи. 306 от общо 340 заведения за активно лечение са без лекари от тази специалност. Данните са .... 2015-01-07T11:28:18+00:00 Здравни Новини

90% от болниците в страната нямат детски хирурзи. 306 от общо 340 заведения за активно лечение са без лекари от тази специалност. Данните са на Центъра за защита на правата в здравеопазването, а поводът за оповестяването им – смъртта на осемгодишното дете в Спешното отделение на разградската болница.

 

Случаят в Разград обаче не е изолиран. И преди години заради липса на детски хирург в болницата в Кърджали, почина друго малко дете. От подобни инциденти, оказва се, не са застраховани и други областни лечебни заведения.

 

В болницата в Силистра също няма детски хирург. Така малките пациенти трябва да пътуват до най-близката болница във Варна, която обаче е на 150 км.

 

Медицинските стандарти поставят ограничения за лекарите във всяка болница и трябва да се променят. Специалисти по обща хирургия не могат да оперират деца с определени диагнози. В случай на смърт на дете по време на операцията, такъв лекар не е защитен от закона и може да бъде съден и вкаран в затвора.
Случаят в Разград тепърва ще се разисква от етичната комисия към Българския лекарски съюз (БЛС), която ще реши дали ще се стигне до отнемане на лекарски права, съобщи ТВ7.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com