ЖЛЪЧНА ДИСКИНЕЗИЯ (СПАЗМИ)

Това е прегъване на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

 

 

ЖЛЪЧНА ДИСКИНЕЗИЯ (СПАЗМИ)Голо изсипливче/голо белило/(Herniaria glabra) – притежава спазмолитично действие. Използва се като средство за отстраняване на болезнените спазми на гладката мускулатура(предимно на храносмилателния тракт).Прилага се при дискинезии на жлъчните пътища. 6 г ситно нарязани стръкове и листа от растението се заливат с 400 мл вряща вода и след 15-минутно извличане получената запарка се прецежда и се изпива на части в продължение на един ден.

 

ЖЛЪЧНА ДИСКИНЕЗИЯ (СПАЗМИ)Босилек (Ocimum basilicum) – спазмолитичното действие на босилека обяснява болкоуспокояващия му ефект при жлъчнокаменна болест и при жлъчни дискинезии. Босилекът най-често се използва като запарка. Единична доза – една пълна чаена лъжичка до една изравнена супена лъжица, залята с една чаша вряща вода, запарена 10 минути и след това прецедена през марля. У нас в народната медицина се използва запарка от цялото растение и семената му: една супена лъжица на чаша вряща вода, която се изпива на 3 пъти през деня преди ядене или вечер преди лягане.

 

ЖЛЪЧНА ДИСКИНЕЗИЯ (СПАЗМИ)Мента лютива (Mentha piperita) – притежава холеретично, спазмолитично действие. В народната медицина ментата се прилага при жлъчни дискинезии. Запарката от ментата се приготвя, като 1 супена лъжица се залива с 500 мл вряща вода и се оставя 2 часа. След като изстине, запарката се прецежда и се пие по една винена чашка 3-4 пъти дневно. Ментова тинктура – употребява се по 10-20 капки в чаша вода няколко пъти на ден.

 

 

ЖЛЪЧНА ДИСКИНЕЗИЯ (СПАЗМИ)Кисел трън (Berberis vulgaris) – стимулират жлъчната секреция, съкращава жлъчния мехур. Прилага се при жлъчнокаменна болест и жлъчни дискинезии. Кори, корени и плодове от кисел трън се използват за приготвяне на запарка в съотношение ½ чаена лъжичка ситно нарязана дрога (кори и корени) се запарва с 1 чаша вряща вода. От приготвената по този начин запарка (след прецеждане) – по 1-2 супени лъжици 2-3 пъти дневно.

 

 

ЖЛЪЧНА ДИСКИНЕЗИЯ (СПАЗМИ)Бяла върба (Salix alba) – във връзка с присъщото и смазмолитично и холеретично действие, бялата върба намира приложение при жлъчнокаменна болест и жлъчни дискинезии. Може да се използва настойка само от върбова кора – 1 чаена лъжичка ситно нарязана кора се залива с 2 чаши студена вода, накисва се в продължение на 8 часа. Изпива се за 1 ден.