Домашни лекове при навехнат глезен

Навяхване е състояние, при което се наблюдава разкъсан или разтегнат мускул Това се случва, когато ставата се усучи и нарани тъканите около нея. 2018-07-02T11:17:38+00:00 Здравни Статии

Навяхване е състояние, при което се наблюдава разкъсан или разтегнат мускул Това се случва, когато ставата се усучи и нарани тъканите около нея. Симптомите могат да включват болка, оток, посиняване и ограничен обхват на движенията.

 

Навяхването може да варира от леко до тежко. Докато тежките навяхвания трябва да се третират от медицински специалист, по-леките случаи могат да се повлияят от следните домашни лекове.

 

1. Копреси с лед – прилагането на студен компрес  може значително да спомогне за намаляване на подуването, възпалението и болката. Ледът предпазва сухожилията от възпаление и също така спира кръвотечението. Ледът трябва да се използва в  първите 48 до 72 часа след травмата.

 

Увийте в кърпа една чаша кубчета лед . Нанесете компреса на пострадалото област в продължение на 15 до 20 минути. Повторяйте процеса на всеки 2-3 часа.

Забележка: Никога не поставяйте лед директно върху кожата, тъй като може да доведе до увреждане на кожата.

 

2. Чесънът може да се използва за бързо облекчаване на симптомите при навяхване. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, чесънът може да помогне за намаляване на болката, както и възпалението. Също така, с лечебните си свойства и способността му да подсливаа организма, чесънът ще ускори процеса на оздравяване.

Домашни лекове при навехнат глезен

Смесете една супена лъжица сок от чесън и две супени лъжици топло кокосово масло. Внимателно разтъркайте този разтвор върху засегнатата област. Оставете да подейства за около половин час и след това измийте мястото с хладка вода. Използвайте този ефективен лек три или четири пъти дневно в продължение на няколко дни, докато изчезне възпалението и болката

Друг вариант е да  смесете една чаена лъжичка масло от чесън и една чаена лъжичка бадемово масло. Масажирайте засегнатата област със сместа два или три пъти на ден.  Това средство може да се използва за лечение на артрит и ревматизъм.

 

3. Арниката е широко използвано средство за лечение и укрепване на мускулите и ставите. Тя е отлично противовъзпалително средство, което помага за намаляване на болката, подуването и възпалението. Като допълнително предимство, арниката увеличава кръвообращението и помага за предотвратяване на кръвонасядане в контузената зона.

 

Нанесете  етерично масло от арника в разредена форма върху засегнатата област и нежно масажирайте. Увийте с бинт и  оставете така най-малко пет часа. Махнете превръзката и повторете процеса отново след няколко часа. Правете това в продължение на няколко дни, докато изчезнат симптомите.

 

Нанесете арника под формата крем два или три пъти на ден.

 

4. Поради своите противовъзпалителни свойства, лукът  често се използват за лечение на навехнати глезени,  пръсти, артрит и ревматизъм. Лукът може да помоге за намаляване на болката, подуването и възпалението.

 

Нарежете една голяма глава лук на малки парченца. Поставете парчетата в марля и наложете като компрес върху засегнатата област за най-малко 2 часа.  Повторете, ако е необходимо, за да се облекчат симптомите.

 

Друг вариант е  да охладите лука в хладилник за няколко часа. Нарежете лука на ситно и ги смесете със сол. Нанесете сместа върху навехнатия глезен и го увийте с еластична превръзка. Сменяйте компреса с нов на всеки седем до осем часа. Направете това за 1-2 дни в зависимост от скоростта на възстановяването си.

 

5. Рициновото масло е традиционно средство за облекчаване на болката и възпалението при навяхвания. Рициновото масло е триглицерид и се състои главно от рицинова киселина, която има противовъзпалителни свойства.

 

– Сгънете памучна кърпа няколко пъти, потопете в рициновото масло
– Поставете кърпата върху засегнатата област и я закрепете с няколко слоя найлон
– Поставете бутилка с гореща вода над кърпата за 30 мин
– Дръжте навехнатия глезен на високо
– След това махнете компреса и втрийте част от маслото директно върху засегнатото място
– Тази обработка се повтаря два или три пъти дневно в продължение на два дни

 

6. Противовъзпалителниte ефекти на зелето го правят идеално средство за лечение на навяхвания. Компресите от зеле се използват, за да се намали подуването и навяхванията. Също така то е с високо съдържание на витамини и фитонутриенти, които помагат за ускоряване на оздравителния процес.

 

– Махнете външните листа от една малка глава зеле
– Използвайте точилка, с която леко ще нараните повърхността на зелевите листа така, че сока на зелето да излчезе на повърхността на листата
– Увийте листата  фолио и след това да ги затоплете във фурната. Листата трябва да бъдат топли, но не горещи.
– Сложете топлите зелеви листа върху болезнените места.
– Увийте с  найлон, за да запазите  топлината.
– Оставете така за около половин час.
– Налагайте компреса два пъти дневно в продължение на два дни.

 

 

Източник: www.rapidhomeremedies.com; www.healthcommunities.com; www.emedicinehealth.com
Източник снимка: satit_srihin/freedigitalphotos.net