Инсулт – първи симптоми и причини

Признаците и симптомите на инсултa варират и при различните хора могат да се различават, но обикновено започват внезапно. Тъй като различните . 2014-12-15T00:19:01+00:00 Здравни Статии

Признаците и симптомите на инсултa варират и при различните хора могат да се различават, но обикновено започват внезапно. Тъй като различните части на мозъка ви управляват различни части на тялото, симптомите ви ще зависят от това, коя част от мозъка ще бъде засегната.

 

Основните симптоми се групират според частите на тялото, където могат да се наблюдават:

 

– лице – наблюдава се увисване на едната част на лицето, тази част на лицето вече не е под ваш контрол и не е в състояние да се извършват нормалните мимически движения като усмихване например.

 

– ръце – пациентът със съмнение за инсулт може да не е  в състояние да вдигне двете си ръце и да ги задържи във въздуха, заради слабост или изтръпване на едната ръка.

 

– Реч – тя може да бъде забавена и неясна или пък, човекът засегнат от инсулт може изобщо да не е в състояние да говори.

 

Важно е всеки да е наясно с тези признаци и симптоми, още повече ако живеете с или полагате  грижи за някого,  който е  с висок риск от развитие на инсулт. Такива са хората в напреднала възраст,  тези с диабет или високо кръвно налягане.

 

Други възможни симптоми:

 

Освен горе-посочените основни симптоми, могат да се наблюдават и други сигнали на тялото за наличието на инсулт:

 

– пълна парализа на едната страна на тялото
– внезапна загуба или замъгляване на зрението
– виене на свят
– объркване
– затруднено разбиране какво казват другите
– проблеми с баланса и координацията
– затруднено преглъщане (дисфагия)
– внезапно и много силно главоболие
– загуба на съзнание

 

Дори и ако симптомите на инсулта изчезнат, докато  чакате да пристигне линейката,  вие задължително трябва да отидете във болница за да ви се направят всички необходими изследвания.

 

Ако симптомите изчезнат бързо (в рамките на по-малко от 24 часа), това може да означава, че сте имали преходна исхемична атака  и е възможно да настъпи нов инсулт в най-близко бъдеще.

 

 

Източник: www.strokeassociation.org; www.nlm.nih.gov; stroke.nih.gov
Източник снимка: Praisaeng/freedigitalphotos.net