ОЛОВНО ОТРАВЯНЕ (САТУРНИЗЪМ)

Сатурнизъм е медицинско състояние на отравяне с олово, което се изразява в (понякога непредотвратими) поражения на централната нервна система (треперене на крайниците, повишена възбудимост), на бъбреците, сърдечно-съдовата система и репродуктивните способности. Сатурнизмът се счита за професионално заболяване при миньори, бояджии и работещи в оловно-цинковата индустрия. Изразява се в отлагане под формата на тъмносива или зелено-черна ивица на оловен сулфид по венците.

 

 

ОЛОВНО ОТРАВЯНЕ (САТУРНИЗЪМ)Чесън/чеснов лук/(Allium sativum) – при хора застрашени или вече засегнати от оловна интоксикация, е установено, че чесънът е ефикасно средство за профилактика и лечение на хроничната оловна интоксикация. Най-обикновеният начин за приложение на чесъна е, като се консумира по половин до една главичка очистени скилидки. Широко приложение намира домашно приготвената тинктура от чесън, която се получава по следния начин: 250 г луковици от чесън се обелват, накълцват се ситно и се накисват в продължение на 14 дни с 1 л ракия при температура 30 градуса. Шишето, в което се накисва чесънът, се запушва добре, запушалката се залива с восък (за да не пропуска въздух) и се държи на слънце или близко до печка. Неколкократно през деня шишето се разклаща. След 14 дни съдържанието на шишето се прецежда през марля. Така приготвената тинктура може да се съхранява в продължение на една година. По 20 капки 3 пъти на ден.

 

ОЛОВНО ОТРАВЯНЕ (САТУРНИЗЪМ)Полски хвощ(Equisetum arvense) – инфузът от полски хвощ ускорява и увеличава излъчването на оловото от организма, препоръчва се при хронично и остро отравяне с олово. За приготвяне на инфуз 2 супени лъжици от билката се заливат с чаша кипяща вода, взема се по ¼ чаша 3-4 пъти дневно.