Уасаби за здрава и красива кожа

Васа̀би (уасаби), или японски хрян, е вид японска подправка със светлозелен цвят и лютив вкус. Васаби обикновено се продава като корен 2014-09-13T22:43:39+00:00 Здравни Статии

Васа̀би (уасаби), или японски хрян, е вид японска подправка със светлозелен цвят и лютив вкус. Васаби обикновено се продава като корен, който се стърже преди употреба или като готова паста. Веднъж приготвения като паста Васаби си губи аромата за около 15 минути. Пресните му листа, които са лютиви също могат да се консумират.

 

Познаваме го като онова лютиво зелено нещо, което е прекрасен акомпанимент към сушито. То е толкова лютиво, че може да се сравнява с най-силната горчица, от която изтръпва езикът и се отпушват синусите… Тук идва изненадата. Оказва се, че именно това растение има своите ползи за кожата.

 

Уасаби е известно със своите антимикробни свойства и е един от най-силните естествени антибактериални агенти с висока концентрация на калий, калций, витамин С и фитохимикали. Използвано по подходящ начин уасаби укрепва антиоксидантните защитни сили на организма и защитава кожата ни от свободните радикали.

 

Практичен съвет!
Добавете уасаби към масажното си олио, така цялото ви тяло ще се възползва от антиоксидантните му свойства.

 
И още един съвет: направете си домашно уасаби масажно олио.

 

Ето и рецептата:

 

80 мл зехтин
80 мл леко сусамово олио
½ ч.л. уасаби паста
5 капки витамин Е

 

Смесете зехтина и сусамовото олио. Загрейте ги в огнеупорен съд на котлона, като сместа не трябва да завира или да пуши. Махнете от огъня и добавете уасаби пастата. Използвайте дървена лъжица или шпатула, за да разбъркате сместа добре. Захлупете я и оставете да се охлади за час. Прибавете витамин Е, разбъркайте отново и домашното ви олио е готово за употреба.

 

 

Източник: www.kozmetikata.com
Източник снимка: DanaimgeOwn workcommonswikimedia